Biharko Ogia, hezkuntza eta ekintza praktikoaren bidez elikadura alferrik galtzea arindu nahi duen proiektua da. Hitzaldi eta lantegien bitartez, elikagaien kontserbaziorako hainbat teknika ikasiko ditugu, hartziduratik hasita deshidrataziorarte. Teknika hauek baliagarriak dira kantitate handiko sasoiko elikagaiak alferrik ez galtzeko eta edozein momentuan kontsumitu ahal izateko.
“Biharko Ogia” leloak, “gaurko izerdia, biharko ogia” euskal atsotitzean du jatorri. Esaera honek proiektuaren funtsa jasotzeaz gain, bere helburu literala ere islatzen du: gaur egun kontserbazio-tekniketan egiten den lanak eta hezkuntzak etorkizunerako konponbide jasangarriak eta onuragarriak ekar ditzake.
Elikagaiak kontserbatzeko ezagutzak eta trebetasun praktikoak erakustearekin, baliabideen balioaz jabetzen den gizarte jasangarriagoa lortzen saiatzen gara.
Saioak
Urriak 18 eta 19, 18:00-20:00 – Hartzidura – Maore Ruiz Lizundia (Bizio) + Hartzidura kontrolatuko ganberaren eraikitzea - BETETA
Bizio proiektuko Maore Ruiz Lizundiak gidatutako saio batekin hasiko gara hartziduraren mundu liluragarrian murgilduz. Antzinako teknika honek elikagaien bizitza baliagarria luzatzeaz gain, nutrizio-propietateak eta zaporea ere indartzen ditu. Sasoiko fruituak eta landareak hartzitzeko metodoak aztertuko ditugu, eta elikagai-soberakinak aprobetxatzeko irtenbide praktiko bat eskainiko da.
Lantegi batekin jarraituko dugu, arduino prototipo-plakak eta beste osagai batzuk erabiliz, modu erraz eta ekonomikoan, hartzidura kontrolatuko kamera bat eraikitzen ikasteko. Ganberak elikagaiak tenperatura eta hezetasun baldintza egokietan hartzitzea erraztuko du, kalitate eta zapore handiagoko produktuak sortuko dituelarik.
Azaroak 2, 17:00-20:00 – Fruta eta barazkiekin kontserbak – Ana de la Maza (Garain kontserbak) - BETETA
Azukrea erabiliz elikagaiak kontserbatzeko teknika tradizionalak, sasoitik kanpo fruta eta barazkiez gozatzeko aukera ematen du. Lantegi honetan, parte-hartzaileek marmeladak, jalkinak eta beste kontserba gozo batzuk prestatzen ikasiko dute, sasoiko elikagaien soberakinak aprobetxatzeko modu bikaina.
Azaroak 15 eta 16, 18:00-20:00 – Deshidratatu tradizionalak eta garaikideak + Eguzkitan produktuak deshidratatzeko makina eraiki - Blanca del Noval - BETETA
Blanca del Novalek gidatutako lehen saioan, elikagaiak deshidratatzeko metodo tradizionalak eta garaikideak jorratuko dira. Eguzkitan lehortzen denetik makina deshidratatzaileak erabiltzen diren arte, parte-hartzaileek elikagaiak gordetzeko eta hondakinak murrizteko hainbat teknika ikasiko dituzte.
Bigarren eguneko lantegi praktikoan, eguzkiaren deshidrataziorako makina bat eraikitzeko aukera izango dugu. Gailu iraunkor eta eraginkor honek elikagaiak eguzkitan lehortzeko aukera emango digu, kontserbatzeko modu natural eta energetikoki eraginkorra.
Abenduak 2, 10:30etik 13:30era – Keztatuen lantegia – Okappi Smoke & Bbq - BETETA
Asturiasko Okappiren eskutik, keztatzearen artea izango du ardatz lantegi honek. Parte hartzaileek jaki mota ezberdinak keztatzeko teknikak ikasiko dituzte, haragiak zein barazkiak, zapore paregabea gehituz eta euren bizitza baliagarria luzatuz.
Abenduak 14, 17:00-20:00 – Esne-kontserbak – Elkano 1 Gaztagune - BETETA
Elkano 1 Gaztaguneko adituek esne-kontserben munduan zehar gidatuko gaituzte. Gazta, gaztanbera, jogurta, gurina, antzinako teknikak dira esne freskoa bezain bizitza baliagarri laburra duen produktu baten bizitza luzatzeko. Belaunaldiei esnearen balio nutritiboa egoera likidotik haratago mantentzea ahalbidetu dieten metodo tradizionalak aztertuz, milaka urteko metodo horiek osatzen eta hobetzen dituzten teknika garaikideak sartuko dira. Lantegi hau, esne-kontserbak egiteko trebetasun praktikoak eskuratzeko ez ezik, hartziduraren eta kontserbazioaren atzean zientzia ulertzeko aukera ere bada.
*Proiektu honek Gipuzkoako Foru Aldundiko Jasangarritasun Departamentuaren laguntza du, ekonomia zirkularra sustatzeko konpromezuaren eredu gisa.
Elikagaien kontserbaziorako hainbat teknika ikasiko ditugu, hartziduratik hasita deshidrataziorarte.
idReservaPadre: 4B7292B9-E573-4F7C-887F-B53CF842463C
Reserva: Biharko ogia. Elikagaiak kontserbatzeko teknikak
FechaInicio: 2023-12-14
FechaFin: 2023-12-14
FechaAlta: 2023-10-31
Seccion: MEDIALAB - LIB
Proyecto: AKTIBITATE PROGRAMA
Canal: Lan taldeak
Idioma: EU + ES
Edad: +16
Entrada: Izen-ematea
EntradaES: Inscripción
FECHAS:
idReserva: 7F98167C-1ED2-4251-AF6D-11056E0570F4
Fecha: 2023-12-14
HoraInicio: 18:00
HoraFin: 20:00
Plazas: 15
TituloEvento: Comida de mañana. Técnicas de conservación de alimentos
TituloEventoEU: Biharko ogia. Elikagaiak kontserbatzeko teknikak
Sala: MEDIALAB - LAB
SalaES: Medialab
SalaEU: Medialab
Ocupacion: Lantegia
OcupacionES: Taller
OcupacionEU: Lantegia